tisdag 6 december 2016

Feminist Javisst!

Feminism är inte en kvinnofråga. Feminism handlar inte om att kvinnorna ska ta makten över männen och det är inte enbart kvinnor som är feminister.
 Om jag har kunskaper om hur den struktur ser ut, som utifrån kön, bygger olika förväntningar och ser på människor som olika mycket värda, och vill förändra detta för att jag inte vill vara en del av det, utan vill förändring, då är jag feminist. Oavsett kön.
Jämställdhet kan tyckas vara en självklarhet.
Men det är inte verklighet.
 Trots att det i Sverige finns en levande feministisk rörelse med stor kompetens och många idéer, så går förändringsarbetet mycket långsamt. Det största lönegapet står fortfarande mellan kvinnor och män. Det är fortfarande kvinnorna som utför merparten av det obetalda arbetet i hemmet. Det är fortfarande nästan bara män som är börsföretagens direktörer och så vidare... det här har ni hört förut.
Sverige är inte jämställt. Det är en kunskap, inte en åsikt. Idag träffade jag Gudrun Schyman. En fantastisk kvinna som har stor pondus, enorm kunskap om politik och en rejäl portion humor. Hon har förstått att för att bryta detta mönster där männen har makt över kvinnorna, på bekostnad av kvinnorna, så måste vi sätta fart på det feministiska förändringsarbetet genom folkbildning. Genom att synliggöra och förändra. Genom att levandegöra och driva frågorna på alla arenor, stora som små, i hela samhället. Samtidigt!


Tillsammans kan vi allt!


Källa till texten kommer från boken: 100 brev som inte?!? förändrade världen. 
Av: Gudrun Schyman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar